Latkes: popularne blagdanske „palačinke“ od krumpira
Hrana na židovskim stolovima gotovo uvijek nosi neku simboliku, pa tako i latkes podsjećaju na čudo ulja tijekom blagdana Hanuka. A tu je i kiselo vrhnje s pričom o Juditi.
Blagdan Hanuka u znaku je čuda ulja, pa se tako u židovskim kuhinjama tih dana svašta prži na ulju. Dvije su poznate slastice koje se vezuju uz Hanuku: sufganijot, odnosno krafne i latkes čiji naziv potječe iz jidiša i znači - palačinke.
Latkes se mogu raditi i sa sirom, mrkvom, tikvicama, voćem, postoji niz recepata koji ne uključuju krumpir. Tradicionalno se poslužuju s umakom od jabuka i/ili kiselim vrhnjem, iako su i same po sebi vrlo ukusne.
I kiselo vrhnje čuva sjećanje
Hrana na židovskim stolovima gotovo uvijek ima i neku simboliku. Tako će se i kiselo vrhnje naći ondje s razlogom, kao podsjetnik na hrabru Juditu. Ako se sjećate priče o Juditi, no ne više od toga da je Holofernu odrubila glavu dok je spavao, evo i malog podsjetnika. Dakle, Judita je bila pobožna židovska udovica koja je spasila svoj narod kad je asirska vojska pod vodstvom generala Holoferna opkolila njezin grad Betuliju. Vidjevši kako stanovnici gube nadu, odlučila je djelovati. Odjenula se u najljepšu odjeću i otišla u Holofernov logor, gdje je svojim šarmom pridobila generalovo povjerenje. Nahranila ga je obilno slanim sirom uz koji je prijalo generalu popiti i puno vina, pa je čvrsto zaspao. Njegovim mu je mačem odrubila glavu te je odnijela u grad kao dokaz svoje pobjede. Inspirirani njezinim činom, Izraelci su napali asirsku vojsku i izvojevali pobjedu.
Osim kiselog vrhnja, tako će se nerijetko posluživati i druga mliječna jela poput, primjerice, palačinki sa sirom. No tada morate voditi računa o ostalim jelima (zbog razdvajanja mliječnog od mesnog, naravno).
Tradicionalni recept za latkes
Ovom prilikom donosimo tradicionalni recept za latkes, doista jednostavan za pripremu, a dovoljan je za četiri do šest komada, već ovisno o tome koju ćete količinu smjese grabiti žlicom.
Sastojci:
- 5 velikih krumpira, oguljenih
- 1 veliki luk
- 3 jaja
- 1/3 šalice brašna
- 1 žličica soli
- malo papra, ovisno o želji
- ulje za prženje
Upute
- Krumpir i luk naribajte na sitnoj strani ribeža. Možete ih isjeckati i u sjeckalici ili u blenderu s malo vode.
- Dobro procijedite naribani krumpir i luk kroz cjedilo, istiskujući žlicom višak vode. Dodajte jaja, brašno i začine. Dobro promiješajte.
- Zagrijte ulje u tavi, otprilike prst duboko. Smanjite vatru i stavljajte jednu po jednu veliku žlicu tijesta u vruće ulje. Pržite s jedne strane nekoliko minuta, dok ne porumeni. Okrenite i pržite s druge strane.
- Izvadite latkes iz tave i stavite na papirnate ubruse da se ocijedi višak ulja. Nastavite s preostalim tijestom dok ga ne potrošite, dodajući još ulja po potrebi.
Želite li pripremiti i domaći umak od jabuka, evo i jednostavnih uputa za pripremu.
Beteavon! Dobar tek!