Ako nemate pita kruh, somun ili lepinju, za šavarmu vam mogu poslužiti i tortilje, Foto: Židovski forum/Canva

Ako nemate pita kruh, somun ili lepinju, za šavarmu vam mogu poslužiti i tortilje, Foto: Židovski forum/Canva

Šavarma: omiljeno jelo Bliskog istoka

Poput girosa ili kebaba, tako se i meso za šavarmu u restoranima ili uličnim kioscima s hranom reže s uspravnog ražnja, a potom se s pomfritom i izraelskom salatom poslužuje u pita kruhu ili lafi (vrsta bliskoistočnog somuna) namazanom s humusom.

Ako bismo morali odabrati meso koje je najomiljenije u Izraelu, to bi bila vrlo vjerojatno puretina. Naime, Izrael je bio poznat kao vodeća zemlja u svijetu kada je riječ o konzumaciji puretine po glavi stanovnika, a vrlo vjerojatno ni danas nije bitno drugačije. Statistike iz 2014. govorile su da u prosjeku stanovnik Izraela pojede oko 13 kilograma puretine godišnje. Puretina je predstavljala čak četvrtinu proizvodnje mesa u zemlji. A među receptima s puretinom, ističe se šavarma. Zapravo, neki su mišljenja da je upravo šavarma od puretine razlog tako velike konzumacije purećeg mesa.

Šavarma je gastronomski poklon Osmanskog carstva zemljama Bliskog istoka te je usko povezana s grčkim girosom. Ma koliko mračna bila razdoblja povijesti, nerijetko za njima barem ostaju ukusni tragovi u našim kuhinjama - takav je slučaj i sa šavarmom. Tradicionalno se je šavarma pripremala od janjetine, no moguće su i druge mesne varijante poput već spomenute puretine, potom piletine, govedine ili pak kozletine. I sve se mogu kušati u Izraelu.

Poput girosa ili kebaba, tako se i meso za šavarmu u restoranima ili uličnim kioscima s hranom reže s uspravnog ražnja, a potom se s pomfritom i izraelskom salatom poslužuje u pita kruhu ili lafi (vrsta bliskoistočnog somuna) namazanom s humusom. Naravno, nerijetko su dostupni i razni drugi namazi i povrće, a u konačnici se sve zalije i s tahinijem.

Neka vas ne zbunjuje ako pureća šavarma ima blagi okus janjetine; naime, često se na vrh ražnja stavlja komad janjećeg mesa kako bi se mast cijedila po puretini. Stoga se preporučuje da se i u pripremi šavarme kod kuće koristi janjeća mast ako vam je dostupna.

Mješavina začina za šavarmu

Začini su ono što jelu daje karakterističan okus. U Izraelu ili nekim košer trgovinama možete nabaviti mješavinu začina za šavarmu. No budući da takva nije dostupna u hrvatskim trgovinama, najprije donosimo recept kako biste je mogli sami brzo i jednostavno pripremiti.

Bit će vam potrebno:

  • 30 g kima (malo više od četvrt šalice)
  • 1 žlica kurkume
  • 1 i ¼ žličica slatke mljevene paprike
  • 1 i ¼ žličica soli
  • ½ žličice češnjaka u prahu
  • ½ žličice korijandera
  • ½ žličice pimenta (po želji)

Napomena: recepta za mješavinu začina za šavarmu je puno više i nisu strogo zadane mjere. U svim receptima su začini više ili manje isti – kim, kurkuma, mljevena paprika, sol, češnjak u prahu i korijander. U neke se dodaje i papar (nećete pogriješiti), možete dodati i malo dimljene paprike, spomenuti piment… Ako već sada znate da vam, primjerice, ne paše ako se u jelu prejako osjeti kim, možete ga staviti manje. Tako se možete poigrati s mjerama i doći do kombinacije koja vam najviše odgovara.

Pomiješajte sve začine u zdjeli, a potom ih je dobro minutu ili dvije proraditi u blenderu dok se boja začina ne ujednači.

Domaća šavarma od puretine ili piletine

Iako smo nahvalili puretinu, umjesto purećih zabataka slobodno možete koristiti pileće. A možete i kombinirati ove dvije vrste mesa.

Sastojci:

  • 900 g purećeg ili pilećeg zabatka bez kostiju i kože
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice mješavine začina za šavarmu
  • ovisno o dostupnosti, za prženje možete koristiti janjeću mast

Priprema:

Zabatke narežite na manje komade kako bi vam bilo lakše njima rukovati. Za najbolji rezultat stavite puretinu ili piletinu u marinadu preko noći. Dakle, pomiješajte maslinovo ulje i mješavinu začina te sve dobro utrljajte u meso - pritom pazite da svi komadi budu obloženi začinima. Prekrijte zdjelu najlonom i ostavite u hladnjaku do ujutro. Naravno, možete se poslužiti i vrećicama za zamrzavanje.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte meso i pecite na srednje jakoj vatri malo više od pet minuta (već ovisno o debljini komada koje ste izrezali). Okrenite ih na drugu stranu, pa podjednako ispecite. Izvadite meso iz tave te ostavite da odstoji još pet minuta, a potom izrežite na trakice duljine oko dva centimetra.

I na kraju, posluživanje – u pita kruh (ili somun, može i lepinju, tortilju...) stavite humus, meso, krumpiriće i izraelsku salatu te sve prelijte s malo tahinija. Ili možete sve staviti na tanjur, pa kruh poslužiti sa strane.

Izraelska salata?

Spomenuli smo izraelsku salatu u nekoliko navrata. U košer receptima se „izraelska salata“ odnosi na jednostavnu i vrlo popularnu salatu od rajčica i krastavaca, ali narezanih na male kockice. Ona će se naći na stolovima u svim prigodama, bilo da je riječ o Šabatu, blagdanima ili jednostavnim ručkovima i večerama. Najčešće se začini s malo soli, maslinovim uljem, limunom ili octom i – to je to.

Beteavon! Dobar tek!

Update cookies preferences