Pita nije isto što i lepinja, a osnovna je razlika u tome što, kada je prepolovite, u sredini ima "džep" od zraka, Foto:

Pita nije isto što i lepinja, a osnovna je razlika u tome što u sredini ima "džep" od zraka, pa je prepolovljena odmah spremna za punjenje, Foto: Canva/Židovski forum

Jednostavan i brz recept za pita kruh

Pita kruh jedan je od najpoznatijih specijaliteta Bliskog istoka – jednostavan, mekan i spreman za punjenje čim se ispeče. Iako nalikuje našoj lepinji, razlikuje se po karakterističnom „džepu“ koji nastaje pri pečenju. Donosimo recept koji uvijek uspijeva, i to bez pećnice – sve što vam treba je dobra tava.

Pri prvom upoznavanju s bliskoistočnom kuhinjom mogli biste biti zbunjeni kada vas pitanju želite li jesti „pita bread“. Najčešće će vam ipak prva asocijacija biti naša pita, možda pizza, a teško ćete je povezati s kruhom, točnije pecivom sličnim našoj lepinji, posebno zato jer je malo onih koji će reći „bread“ (kruh). Naime, zna se jako dobro što je pita, nisu tu potrebna nikakva objašnjenja. Pitot (množina od pita) ćete vidjeti na svakom koraku u Izraelu, od štandova s brzom hranom do restorana i domaćinstava.  

Ipak, pita nije isto što i lepinja, a osnovna je razlika u tome što u sredini ima „džep“ od zraka, pa je prepolovljena odmah spremna za punjenje i jelo; zato ih neki i zovu „kruh s džepom“. U nju će se najčešće staviti tahini umak ili humus te falafel, uz dodatak raznog svježeg povrća, pa nastaje „izraelski hamburger“. Naravno, unutra možete staviti i faširance, pohano meso, postoje vegetarijanske verzije, a možete je naprosto trgati i umakati u različite umake ili jela poput matbuhe ili šakšuke.

Deblje, tanje, mekše, savitljivije…

No, postoje razne verzije pite u drugim zemljama – grčka obično nema džep, deblja je i mekša te se koristi za giros. Potom je tu libanonska pita koja je vrlo tanka i savitljiva, a u Turskoj će vam ponuditi „pide“ koja može također biti punjena ili se poslužiti kao pizza. Bosansku smo lepinju već spomenuli.

Nećemo ni pokušati odgovoriti na pitanje od kuda je točno pita porijeklom, zna se samo da je prisutna u Bliskom istoku sigurno oko 4000 godina, a vjerojatno i puno dulje.

Pripremite svoj pita kruh

Recept za falafel, humus i tahini već smo objavili, pa eto i jednostavnog recepta za pita kruh.

Sastojci:

  • 300 ml vode
  • 3/4 žlice (7 g) instant suhog kvasca
  • 1 žlica (14 g) šećera
  • 500 g brašna za kruh
  • 1½ žličice soli
  • 2 žlice maslinova ulja

Priprema:

Prosijte brašno u posudu miksera. Dodajte suhi kvasac, šećer i sol te dobro promiješajte.

Dodajte maslinovo ulje i vodu. Počnite miješati rukama ili drvenom kuhačom dok ne dobijete tijesto.

Premjestite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane glatko i elastično, otprilike 10 minuta. Ako imate kuhinjski mikser, taj će proces biti puno lakši.

Premjestite tijesto u malo nauljenu posudu i ostavite da se diže oko jedan sat ili dok se ne udvostruči.

Udarite tijesto da izađe zrak i podijelite ga na 8 jednakih dijelova, otprilike po 100 g. Oblikujte ih u kugle te ih posložite na veliki pleh ili pobrašnjenu površinu. Prekrijte ih čistom krpom i pustite da ponovno narastu (15 do 20 minuta).

Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili težu tavu s debljim dnom na srednje jakoj vatri. Razvaljajte kugle tijesta u krugove debljine otprilike pola centimetra. Pecite po jednu pitu u vrućoj tavi, otprilike jednu do dvije minute sa svake strane, dok se ne napuhnu i ne dobiju zlatne mrlje.

Odmah ih prekrijte krpom kako bi se stvorila para. Moraju stalno biti prekrivene da se ne osuše. Pite će omekšati nakon što se ohlade, a najbolje ih je isti dan pojesti.

Beteavon! Dobar tek!

Update cookies preferences