Možda nije iz Izraela, ali je u Izraelu omiljena - šakšuka, Foto:

Možda nije iz Izraela, ali je u Izraelu omiljena - šakšuka, Foto:

Doručak na bliskoistočni način: šakšuka

Njezino je porijeklo sporno, kao i gotovo svih jela bliskoistočne kuhinje. Tako nije poznato odakle je i kako šakšuka zapravo stigla u Izrael, no njegovi je stanovnici naprosto obožavaju.

Netko će reći da je šakšuka iz Izraela, drugi da je iz Libanona, treći da je iz Maroka, a Hrvati će možda komentirati da nema veće razlike između „našeg“ sataraša i ovog jela, samo što su dodana poširana jaja. No činjenica je da je riječ o ukusnom i hranjivom obroku kojeg Izraelci naprosto obožavaju jesti za doručak, ali i u bilo koje drugo doba dana.

Njezino je porijeklo, očito, sporno, kao i gotovo svih jela bliskoistočne kuhinje. Zna se da je postojalo osmansko jelo sličnog naziva - saksuka - a pripremalo se od kuhanog povrća i mljevenog mesa. Kako su trgovačkim putovima stizale nove vrste povrća, tako su se dodavale jelu. Ovi gulaši na bazi rajčice bili su uobičajeni diljem Bliskog istoka i bivšeg Osmanskog Carstva, posebno u regiji Magreb u sjeverozapadnoj Africi. Ondje su Židovi posluživali vegetarijansku varijantu jela, dok su Židovi iz Tunisa bili poznati po svojoj ljutoj verziji, a koja je uključivala jaja. Odatle trag nestaje, odnosno nitko zapravo ne zna kako je šakšuka stigla u Izrael.

Protresi i miješaj

Dakle, tradicionalna (izraelska) šakšuka je jelo od jaja poširanih u umaku od rajčica, maslinovog ulja, luka i češnjaka, uobičajeno začinjena kimom, paprikom, kajenskim paprom i muškatnim oraščićem. Nerijetko se dodaje i razno začinsko bilje, kao i ribani feta sir. Često se poslužuje u željeznoj tavi u kojoj je pripremljena, uz kruh za umakanje.

Ime odražava i način pripreme. Otprilike se riječ šakšuka prevodi kao „protresena“ ili „pomiješana“, što zapravo i radite dok je pripremate. Dodajete sastojke u tavu i lagano ih miješate na tihoj vatri dok umak ne poprimi gustoću koja vam odgovara.

Danas postoji mnoštvo varijacija, s raznim vrstama povrća, s mljevenim mesom, blage ili pak ljute verzije. Kad jednom usavršite osnovni recept, možete se igrati dalje. A imate li u gostima Izraelca, sa začinima ne možete pretjerati.

Recept za jednostavnu šakšuku

Ovom prilikom vam donosimo jednostavan recept s kojim ne možete pogriješiti, a količina je dovoljna za dvije, pa i tri osobe.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 crvena luka, nasjeckana
  • 1 crvena čili papričica, očišćena od sjemenki i sitno nasjeckana
  • 1 češanj češnjaka, narezan
  • mala vezica korijandera, stabljike i listovi nasjeckani odvojeno. Ako nemate korijander, poslužit će i peršin, barem listovi za posipanje na kraju
  • mala limenka pelata (trebaju vam tri rajčice koje malo isjeckajte)
  • 1 žličica šećera
  • 4 jaja

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi pa pirjajte luk, čili, češnjak i stabljike korijandera 5 minuta dok ne omekšaju. Umiješajte rajčice i šećer, a zatim kuhajte na laganoj vatri 8-10 minuta dok se umak ne zgusne (po potrebi i malo dulje).

Stražnjom stranom velike žlice napravite 4 udubljenja u umaku, pa u svako razbijte po jedno jaje. Pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri 6-8 minuta, dok jaja ne budu gotova po vašem ukusu. Posipajte listovima korijandra i poslužite s hrskavim kruhom.

Ako ste zadovoljni okusom, sljedeći put dodajte i jednu papriku narezanu na trakice, pa i nju bacite na ulje kad i luk. Možete dodati mediteranske začine, malo origana, dimljenu crvenu papriku… Sve u svemu, što god učinili, ne možete pogriješiti, pa čak i ako pripremite gusti sataraš s jajima.

Beteavon! Dobar tek!