Okusi Izrael: brzi recepti za tahini i humus
Već na sam spomen tahinija i humusa većina će Židova pomisliti na Izrael u kojem se različite narodnosti gotovo natječu tko će ih bolje pripremiti i maštovitije upotrijebiti.
Nije tajna da Židovi vole jesti. Svaki židovski ritual i svetkovina slave se uz posebne obroke i ukusna tradicionalna jela, od kojih se neki recepti prenose generacijama. Također nije tajna da je teško odrediti koja bi to hrana bila „tipično židovska“ jer je ponuda na stolu ponajviše određena kulturnim (možda bolje rečeno, gastrokulturnim) krugom kojem obitelj ili zajednica pripadaju.
Pa ipak, mogla bi se sastaviti lista nekih jela koja poznaju svi Židovi, neovisno o tome na kojem se dijelu zemaljske kugle nalaze, a većina tih specijaliteta vuče porijeklo s Bliskog istoka. Pritom će već na sam spomen tahinija, a posebno humusa, većina pomisliti na Izrael u kojem se različite narodnosti gotovo natječu tko će ih bolje pripremiti i koji je humus zapravo onaj „originalni“, „klasični“, odnosno „izvorni“.
Dobra je vijest da i tahini i humus možete pripremiti sami u petnaestak minuta, koristeći svega nekoliko osnovnih namirnica. A s vremenom se možete poigrati sa začinima i stvoriti svoj originalni tahini ili humus.
Tahini
Tahini je omiljeni gusti umak (pasta) od sezama, a koji će se naći na stolovima gotovo svakom prigodom, od večere za Šabat, blagdana, vjenčanja do raznih drugih svečanosti. Nerijetko se konzumira svakodnevno, posebno u Izraelu. Može se jesti kao samostalni namaz na kruhu ili uz salate, često se stavlja u sendviče kao što bismo mi stavili majonezu ili maslac, a gotovo uvijek uz neka tradicionalna jela kao što su to falafel, odnosno aromatične pržene kuglice od slanutka. Ključni je sastojak humusa u kojeg se dodaje u većoj ili manjoj mjeri, već prema ukusu. I u tahini (kao i u humus) nerijetko se dodaju limun i češnjak
Danas se često se kupuje gotovi tahini, bilo nezačinjeni („sirovi“) ili začinjeni, no ako imate multipraktik ili jači blender, mogli biste ga pripremiti sami u samo 15 minuta. Pronašli smo jednostavan recept, a na vama je da se poigrate s okusima.
Sastojci:
- 1 šalica (140 g) sjemenki sezama, po mogućnosti oljuštene,
- 2 do 4 žlice neutralnog ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
- prstohvat soli po želji
Priprema:
- Dodajte sjemenke sezama u veću, suhu tavu i tostirajte ih na srednje jakoj vatri neprestano miješajući, dok sjemenke ne zamirišu i poprime zlatno žutu boju (3 do 5 minuta). Pazite na miješanje jer sjemenke mogu brzo zagorjeti.
- Sjemenke sezama stavite u multipraktik/blender i miksajte dok ne dobijete mrvičastu pastu (oko 1 minute).
- Dodajte 2 žlice ulja, zatim miksajte još 2 do 3 minute, uz kratke pauze tijekom kojih ćete strugati dno i stranice posude multipraktika.
- Provjerite konzistenciju tahinija. Trebao bi biti gladak i tekuć, ne mrvičast. Možda ćete trebati još koju minutu miksati te dodati još 1 do 2 žlice ulja.
- Kušajte tahini te dodajte soli po ukusu, pa još nekoliko sekundi miksajte.
- Tahini se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku mjesec dana.
Humus
Izraelci jednostavno obožavaju humus, odnosno namaz od slanutka. Toliko je popularan da je teško opisati maštovitu ponudu i na koje se sve bezbrojne načine servira. Ljubitelji humusa u Hrvatskoj uglavnom ga poznaju kao namaz, no on se servira i kao glavni obrok s najrazličitijim začinima i prilozima, a također je neizostavan dodatak raznim drugim jelima.
Za pripremu humusa svakako će vam trebati i tahini, barem ako težite klasičnom okusu. Ovom prilikom donosimo recept za početnike sa slanutkom iz limenke čija priprema vam također neće oduzeti više od 15 do 20 minuta. Pritom možete koristiti multipraktik, a poslužit će i štapni mikser.
Sastojci:
- limenka slanutka (240 g)
- 4-5 jušnih žlica tahinija
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- prstohvat soli
- malo soka od limuna (može i od pola limuna ako volite kiselije)
- češanj češnjaka
- za serviranje: slatka crvena paprika, maslinovo ulje, nekoliko zrna slanutka
Priprema:
- Slanutak prokuhajte nekoliko minuta u vrućoj vodi i ocijedite.
- U posudu sa slanutkom dodajte sve ostale sastojke (češnjak možete protisnuti ili čak koristiti češnjak u granulama).
- Sastojke možete izmiksati u multipraktiku ili se poslužiti štapnim mikserom. Miksajte toliko dugo dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Ako vam je smjesa previše gusta, možete dodati još tekućih sastojaka poput tahinija, limuna ili maslinovog ulja.
- Slanutak poslužite u plitkom tanjuru i „razmažite“ površinu žlicom. Posipajte humus po želji s crvenom paprikom i zalijte s malo ulja te dodajte zrna slanutka.
- Humus se može čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi i do tjedan dana, zaliven po površini s maslinovim uljem.
Beteavon! Dobar tek!