Zdrava brza hrana: pripremite domaći falafel
Popečci od slanutka, poznatiji kao falafel, u današnje su vrijeme planetarno popularni, a recepti su toliko brojni da je teško i razlučiti koji od njih bi bio onaj originalan, autohtoni.
U kombinaciji s pita kruhom (pecivo slično našoj lepinji) i tahini umakom ili humusom te uz dodatak raznog svježeg povrća, nastaje hranjiv i zdrav obrok, sendvič kojeg neki nazivaju „izraelskim hamburgerom“. Umjesto pita možete koristiti i tortilje.
Od biblijskih vremena do danas
Falafel je svakako bliskoistočni specijalitet – iako je u Izraelu toliko popularan da se falafel štandovi nalaze gotovo na svakom uglu, često se navodi da falafel potječe iz Egipta te da su se ove kuglice originalno radile od boba, a ne slanutka. Iako su danas recepti sa slanutkom najrašireniji, i dalje se nerijetko pripremaju od boba ili pak leće (zato bi točnije bilo reći da su to zapravo popečci od mahunarki). U prilog Egiptu kao zemlji porijekla govori i naziv koji vjerojatno potječe iz egipatskog arapskog jezika, odnosno riječi „falafil“ (množina od filfil), što znači „papar“.
Pa ipak, i Mišna i Talmud spominju popečke od leće pržene u dubokom ulju, poznate kao „ašišim“. To znači da se u ranim oblicima falafela u ovoj regiji uživalo barem od biblijskih vremena.
U dubokom ulju ili u pećnici…
Kao što je spomenuto, danas se može naći na stotine recepata, pa čak i najpoznatiji kuhar Jamie Oliver ima svoju verziju. Nama su možda najbliži recepti koji se mogu naći na domaćim portalima, pa se može isprobati više varijanti dok se ne nađe ona koja će nam najbolje sjesti.
Također, možete ih pripremati u dubokom ulju ili pak pećnici – u domaćoj se varijanti mnogi odlučuju za ovaj drugi izbor u ime zdravlja. Pa ipak, takvi suhi falafel neće svima odgovarati jer malo masnoće ima svoje draži.
Recept za falafel
Ovom prilikom donosimo vam jedan od onih recepata za koje se tvrdi da je autohton. Video recept je s druge stranice, sastojci su ponešto drugačiji, no koristan je kako bi se bolje vidio proces pripreme i tekstura smjese, a koja je vrlo važna – u originalni se recept, naime, ne stavlja jaje koje bi zapravo povezalo sastojke. Zato se nerijetko može dogoditi da se falafel pri prženju raspadaju ako ste bez iskustva u njihovoj pripremi.
Ipak, odlučite li se za tradicionalne verzije, pa tako i za ovaj recept, uzmite u obzir da ćete s pripremom početi dan ranije. Tekst s fotografijama i savjetima u cijelosti možete pronaći ovdje.
Sastojci:
- 0,5 kg suhog slanutka (nikako se ne preporučuje konzervirani)
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1 mali luk, grublje nasjeckan
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
- 3-5 češnja češnjaka
- 1 1/2 žlica brašna ili brašna od slanutka
- 1 3/4 žličice soli
- 2 žličice kumina
- 1 žličica mljevenog korijandera (može i svježi)
- 1/4 žličice crnog papra
- 1/4 žličice kajenskog papra
- Prstohvat mljevenog kardamoma
- 1 žličica praška za pecivo (po želji – čini falafel rahlijim)
- Biljno ulje za prženje – ulje avokada, ulje sjemenki grožđa, suncokretovo ulje, ulje uljane repice i ulje kikirikija dobro funkcioniraju. Sastojke poput mljevenog kardamoma ili brašna od slanutka u Hrvatskoj možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane.
Priprema:
Trebat će vam i multipraktik ili veći blender i tava)
- Dan ranije stavite suhi slanutak u veliku zdjelu i pokrijte ga s desetak centimetara hladne vode. Dodajte 1/2 žličice sode bikarbone u vodu i promiješajte; to će pomoći u njegovom omekšavanju. Pokrijte zdjelu i ostavite ih preko noći na hladnom i tamnom mjestu ili u hladnjaku. Slanutak treba namakati najmanje 12 sati do 24 sata, dok ne omekša i ne udvostruči se (zamijenite vodu za namakanje svježom nakon 12 sati).
- Ocijedite i dobro isperite slanutak. Stavite ga u kuhinjski procesor s nasjeckanim lukom, režnjevima češnjaka, peršinom, brašnom ili brašnom od slanutka (koristite brašno od slanutka da ne bude glutena), solju, kuminom, mljevenim korijanderom, crnim paprom, kajenskim paprom i kardamomom.
- Miješajte sve sastojke dok se ne formira grubo mrvičasta smjesa. Stanite, skinite poklopac i ostružite rubove, ponovno miksajte i ponavljajte postupak dok konzistencija smjese ne bude otprilike slična cous-cousu, sitnije mrvice. Ali nemojte pretjerati da ne nastane humus.
- Po završetku obrade, prebacite smjesu u zdjelu i pomiješajte vilicom. Ako ima još pokoje cijelo zrno slanutka, uklonite ga.
- Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje sat do dva, a možete ostaviti stajati i preko noći.
- Napunite tavu uljem, tako da kuglice mogu plivati. Polako zagrijte ulje na srednjoj vatri. Idealna temperatura za prženje falafela je između 180 i 190℃, no svakako pazite da vam se previše ne zagrije.
- U međuvremenu mokrim rukama oblikujte okrugle kuglice ili pljeskavice, za svaku možete koristiti količinu od dvije jušne žlice smjese. Kuglice će se isprva labavo slijepiti, ali će se lijepo povezati kada se počnu pržiti.
- Ako se kuglice raspadaju, ugasite vatru, ponovno stavite smjesu multipraktik, pa još malo obradite. Možete pokušati u smjesu dodati i dvije do tri žlice brašna ili brašna od slanutka. Ako se i dalje raspadaju, dodajte jedno do dva jaja.
- Ako je ulje na odgovarajućoj temperaturi, trebat će pržiti 2-3 minute svaku stranu dok ne porumeni (ukupno 5-6 minuta). Ako porumeni brže od toga, ulje je prevruće i falafeli neće biti potpuno pečeni u sredini. Malo ohladite ulje, pa pokušajte ponovno.
- Falafel vadite iz ulja žlicom s rupama te ih stavljajte na papirni ručnik da se višak ulja upije.
Poslužite falafele svježe i vruće uz humus ili tahini.
U ovom videu je recept donekle sličan, ali je izvor drugačiji. No vrlo je koristan onima koji se tek pripremaju za svoju prvu kulinarsku avanturu.
Beteavon! Dobar tek!